Een tijdje geleden werd me gezegd ‘sinds je zoveel met yoga bezig bent, lijk je niet meer zo yoga’. Omdat ik zo druk was steeds. Ik begreep het niet helemaal, want ik heb sinds de afgelopen jaren nog nooit zo ‘yoga geleefd’. Yoga betekent niet dat je het altijd rustig hebt of über zen bent. Natuurlijk heb je verlichte personen die zich onder elke omstandigheid, altijd en overal, en in de meest heftige situaties hetzelfde voelen. Die nooit van hun stuk worden gebracht. Sri Sri Ravi Shankar (oprichter en spiritueel leider van Art of Living) is bijvoorbeeld zo’n persoon. Maar de gemiddelde persoon en yogi wordt wel eens overmeesterd door drukte, door spanning of door emoties en het gaat erom dat je je dat bewust bent en wat je ermee doet.
Yoga is bewustwording
Vorige week vrijdag werd ik geïnspireerd toen ik bij de opening van een hele mooie yogastudio in hartje Haarlem was. Eigenaar Claudia vertelde over de drukte die het oprichten en verhuizen van de studio met zich mee had gebracht. Haar studio zat al in Haarlem en moest daar onverhoopt weg en in no time moest ze een nieuw pand vinden, alles verbouwen, maar toch ook de lessen door laten gaan voor haar leden en zelf nog lesgeven. En dat alles in zo’n korte tijd. Ze vertelde over de grote sprong in het diepe, haar pad volgen, maar ook de stress die ze de laatste tijd had gevoeld en hoe ze daarmee omging. Stap voor stap, adem voor adem en rustig doorgaan. En dat ze dit zo open met ons deelde, daarmee is ze een inspiratiebron voor anderen. Dat is yoga!
Anicha – alles verandert
Zelf heb ik 2015 als een heel intens jaar ervaren. Intens mooie dingen en bijzondere momenten beleefd, maar ook vaak heel vermoeid en niet wetende hoe ik alles moest doen. Met een man die voornamelijk in het buitenland werkte, mijn werk dat bijna 24 x 7 bereikbaarheid vereiste, mijn Yoga Teacher opleidingen (Yin en Raja), het studeren, het lesgeven bij Yogadreams in Zaandam en als toetje Yogaworkz opzetten in 4 weken tijd rond de Kerstvakantie. Dat alles in combinatie met de zorg voor dochter Tara van 7 die nog zwemlessen, sporten en meer roostervrije dagen had dan ik liefheb. En ondanks de hulp van lieve vrienden en familie, was het me ook gewoon wel eens te veel. Ook voor mij gold, stap voor stap, adem voor adem. Ik hield het vol door een korte meditatie, yoga, een middagslaapje of een korte wandeling. Maar vaak was daar zelfs geen tijd voor… en dan was het gewoon ‘accepteren dat ik me uit balans voelde, wetende dat het straks weer anders is‘. Gewoon adem in, adem uit… en glimlach. En dan dacht ik ‘Anicha’ – alles gaat voorbij en straks is het weer anders.
Practice what you preach
Dat vind ik heel erg belangrijk! Wat heeft het voor zin anderen te leren hoe het moet door het wel te vertellen, maar het zelf niet na te streven? Dat wil niet zeggen dat je dan altijd alleen maar sereen bent, maar wel dat je bewust bent. En ervoor zorgt dat je stappen neemt om die balans weer te bereiken. En die heb ik nu ook genomen! Maar ook acceptatie, want soms zit je (tijdelijk) in een situatie zit die je niet kúnt aanpassen. Ik zeg het ook vaak in mijn lessen ‘kijk of je kunt accepteren dat dit het is, voor dit moment‘. Het 8-voudige pad van Patanjali* helpt mij echt bij het doorleven van de yogafilosofie en is een leidraad in mijn leven.
Waarbij de eerste 2 stappen heel belangrijk zijn, de Yama’s (onthoudingen) en Niyama’s (voorschriften). Dingen die je als yogabeoefenaar niet en wel doet. Ik hoor het mijn yoga teacher in de Ashram in Duitsland nog liefdevol zeggen ‘Live like a yogi’.
Before teaching, start to live like a yogi.
In de drukte van het afgelopen jaar heb ik hier nog meer op gelet, elke dag weer. Ahimsa, geweldloosheid, de 1e Yama. Omdat ik zulke lange dagen maakte en er vaak alleen voor stond, moest ik extra goed voor mezelf zorgen, mezelf geen geweld aan doen (door tóch naar die ene afspraak te gaan). En Brahmacharya (onthouden van gulzigheid) als ik behoefte kreeg aan ‘kicks’ (bijv zoete lekkernijen) omdat ik moe of gespannen was, maar ook het beteugelen van wensen en verlangens (Aparigraha). Ik heb mezelf steeds getraind in Santosha (tevredenheid) en Tapah (het verdragen van pijn en plezier als gelijke). En voor Svadjhyaya (zelfstudie) was 2015 een uitstekend jaar! Continu mezelf bestuderen, zelfreflectie. Mijn gevoelens, emoties observeren en weten waar het vandaan komt.
Dit is o.a. wat ik wil meegeven in mijn yogalessen: doe jezelf geen geweld aan door helemaal naar je tenen te reiken als je eigenlijk tot je scheenbeen komt. Het gaat er niet om hoe ver je komt en hoe het eruit ziet, maar hoe je ‘bent’ in een houding. Leer voelen wat je doet en observeer je lichaam en je geest. Ontdek en accepteer je grenzen. Leer bewust te ademenen en wees lief voor je lichaam – ook als deze niet doet wat je (geest!) wil.
Heel vroeger heb ik lange tijd mijn lichaam als ‘vijand’ beschouwt. Als ik zoveel pijn had, dingen niet kon, als Jeroen mijn pizza in stukken moest snijden en de jampot moest opendraaien, of wanneer ik hele middagen op bed lag door reumatische, fibromyalgie klachten. Ik voelde me gevangen in mijn eigen lichaam en was het vertrouwen volledig kwijt! Ik wist nooit van te voren hoe mijn lichaam zou zijn en dat maakte mij erg onzeker. Yoga hielp mij heel langzaam goed te leren bewegen, sterker en flexibeler te worden, op een andere manier dan het trainen met de fysio. Maar bovenal ging ik mezelf en mijn beperkingen accepteren, werd ik vrienden met mijn lichaam en durfde er weer op te vertrouwen. Dat is wat ik iedereen gun!
Marjon
www.yogaworkz.nl
* 8-voudige pad van Patanjali ook wel ‘the 8 limbs of yoga’, zijn als het ware leefregels en bestaat uit:
1. Yama’s – onthoudingen, morele weigeringen
2. Niyama’s – voorschriften
3. Asana’s – lichaamshoudingen (die we tijdens de yogalessen op de mat doen!) < dat is dus een ONDERDEEL van de hele yoga!
4. Pranayama – ademhalings (en/of energie)oefeningen
5. Pratyahara – terugtrekken van de zintuigen
6. Dharana – concentratie
7. Dhyana – meditatie
8. Samadhi – Zijns-ervaring, vrede, eeuwige Bliss.
Prachtig Marjon en zo herkenbaar! Ik loop graag met je mee op het 8-voudige pad.
Leuk Marian!! X