Ja, ik wil een gratis proefles.

Mijn eerste keer…

1 februari 2019 • Geen categorie

Vandaag had ik aan het einde van de les even zo’n moment van.. ‘zal ik wel zingen?’. En natuurlijk doe ik dat. Maar ik merkte op dat ik terwijl iedereen in de eindontspanning lag, mezelf een split second die vraag stelde. Mensen die bij mij yogales volgen, weten dat ik áltijd een mantra zing ter afsluiting. Mensen die mij kennen, maar nog nooit een les bij me hebben gevolgd denken “Wat?! Marjon zingt?”. Haha, uh ja. Even voor de duidelijkheid ik kan écht niet zingen he. Alleen mantra’s. In eerste instantie geleerd van mijn lieve teacher Sonia en later nog tijdens een van mijn opleidingen.

Maar wat is dat nou eigenlijk, een mantra? En wat doet het?

Er is heel veel over te vertellen. Maar in het kort, een Mantra is een heilig stuk tekst in het Sanskriet, taal uit oud India. Je kunt het zien als een soort gedicht, maar het kan ook een woord of een klank zijn. Zoals misschien de welbekende Ohm of Aum (spreek uit als Oooohm) die wordt gezien als een basismantra. Een ‘oer klank’. 

Mantra’s worden veelal gebruikt tijdens meditaties, yogales of bepaalde plechtigheden om geestelijke zuivering te bereiken. Mensen die anti-religie zijn kunnen er soms een aversie tegen hebben omdat ze denken dat het een gebed (aan een god) is, maar dat is het dus niet. Het zingen van deze mantra’s wordt chanten genoemd.

Mijn eerste keer

De eerste keer dat ik op de yogamat lag aan het einde van de les was ik totaal verrast dat mijn teacher opeens begon te zingen. Het had zo’n sterk effect op mij. En dat terwijl ik totaal geen weet had wat ze zong, of wat het was. Ik voelde mijn handen en voeten heel warm worden en alsof  er iets ging stromen, en bij mijn neus en voorhoofd kreeg ik een soort ‘pepermuntjes gevoel’ zo fris werd het. Ik had geen idee wat er gebeurde, maar die sensaties had ik nog nooit meegemaakt! En elke week aan het einde van de les zong ze de Shanti Mantra. Ik had geen idee van de betekenis, maar dompelde alleen maar onder in een warme eindontspanning. 

Later kon ik hem thuis zingen, maar ik had geen idee of ik het goed deed. Dus ging ik op een dag na de les naar haar toe en vroeg of ik hem haar mocht voorzingen. Zo spannend vond ik dat! En ik vroeg of ze het kon opschrijven voor me. Heel bijzonder. 

You are that singing teacher right?!

Later in de opleiding leerde ik hem nog een keer, en sindsdien chant ik al jaren aan het einde van de les deze mantra. Sommige mensen zullen het niets vinden, anderen vinden het heerlijk. Laatst bij Glow Yogastudio in Haarlem zei iemand tegen me “ You are that singing teacher right?!”. Uh, ja 🙂

Shanti Mantra

Soms voelt het heel kwetsbaar (nogmaals… ik kán niet zingen, alleen mantra’s) vooral als ik voor het eerst privéyoga aan iemand geef, of zoals vanmorgen met bedrijfsyoga op kantoor.. dan denk ik ineens “zal ik het wel doen?”. Maar ik doe het altijd, het is mijn manier als afsluiting van de les. Regelmatig komen mensen na de les na me toe met de vraag ‘wat zong je nou precies’ en ‘wat betekent het’.               Dus bij deze..

5th shanti mantra
Om saha naavavatu sahanau bhunaktu
Saha veeryam karavaavahai
Tejasvi naavadheetamastu maa vidvishaavahai
Om shantih shantih shantih

Shanti betekent Vrede. Aan het einde hoor je vaak “Ohm Shanti, Shanti, Shanti”. Dit staat voor vrede voor onszelf, vrede voor anderen, vrede voor de wereld (alles omringt) om ons heen. Maar ook vrede voor je lichaam, geest en ziel. 

Een mantra voor Vrede dus, en dat is in deze tijd helaas geen overbodig luxe. 
Namasté
Marjon

© Marjon Parmentier – Yogaworkz

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *