Ja, ik wil een gratis proefles.

Herfst tips: yoga, beweging, ontspanning, ruim op!

28 september 2020 • Geen categorie

De herfst was al begonnen (23-9), maar nu merk je het echt! De herfst is de ‘kleine yin’ (de winter is echte diepe Yin) en nodigt uit om langzaam naar binnen te keren en los te laten.

‘Laat los wat je niet meer nodig hebt’ klinkt altijd zo makkelijk, maar loslaten is voor velen een van de lastigste dingen, dus begin met kleine stapjes. Wil je mee op het ritme van de natuur? Hier wat tips!

Ruim je huis op

Ga door die kledingkasten en wat je al langere tijd niet meer hebt gedragen doe je in een zak voor de kringloopwinkel. Hetzelfde met de keukenkastjes en overige kasten en lades. Kijk eens wat je hebt verzameld en wat misschien toch echt wel weg kan. Naast dat dit letterlijk ruimte geeft in je huis, ruimt het ook geestelijk op! En de eerste stap van loslaten is gezet 😉

Beweging

Ook al voel je je misschien wat futloos, blijf vooral bewegen (liefst ook buiten als het kan). Als je een goede weerstand wilt behouden / creëren zodat je lichaam tegen ziektes en bacteriën wordt beschermd, dan moet je blijven bewegen en soms ook door het natte koude weer fietsen en de natuur opzoeken.

Ga naar Buiten

Juist als het regent! Ga sporten (of stevig wandelen) in de buitenlucht/regen. Door regen neemt het zuurstofgehalte toe, omdat het vervuilende deeltjes uit de lucht verwijdert. Super goed voor je longen!

Yoga voor Long en Dikke Darm

Volgens de TCM (Traditionele Chinese Medicijnleer) zijn dit de organen die horen bij het Herfstseizoen. Hier een korte video met eenvoudige yogahoudingen die de energie van de Longen en Dikke Darm stimuleren, of een korte Yin sequence van Happy with Yoga voor de herfst of een korte yogales van mij

Ademhalingsoefening (pranayama)

Een rustige en fijne ademhalingstechniek die je altijd en overal kunt toepassen is de Nadi Shodana (wisselende neusademhaling). In deze video leg ik je uit hoe die werkt en kun je het meteen meedoen. En als je dit niets vindt, je kunt ook gewoon de adem gebruiken om iets los te laten. Waar je ook bent, thuis, op het werk, in de auto of zelfs in de rij voor de kassa.. je ademt heel bewust in door de neus en langzaam uit door de mond waarbij je ook echt het gevoel hebt dat je iets mag loslaten. Kan zijn een fysieke spanning, een gedachte, een gevoel, iets wat jou niet dient op dat moment. Laat het op de uitademing gaan…

Meditatie

Mediteren breng je in het nu, maakt je hoofd rustig, brengt de hartslag omlaag en maakt dat je meer ontspannen door het leven gaat en alles beter aankunt. En je hoeft echt niet in kleermakerszit te zitten, je kunt ook mediteren op een stoel. Als je maar met een rechte rug in lichte actieve houding zit. Zie deze ‘Mediteren voor Beginners’ video van Happy with Yoga.

Voeding

Niet iedereen houdt van Havermoutpap ;), maar vermijdt in de herfst ‘koude voeding’ zoals salades, rauwkost en ongekookte graanproducten. Eet liever warme en voedzame gerechten als soep, stamppot, ovenschotels, pasta, gedroogde vruchten enzovoort, en kruiden zoals kaneel, anijs, nootmuskaat, venkel en kruidnagel. Om te drinken zijn bijvoorbeeld warme melk en Vata-thee echte (ayurvedische) aanraders. En mocht je een extra Vitamine C willen gebruiken.. de drinkampullen van Dr Reckeweg Vita C-15 forte werken heel snel en goed. En gebruik ik zelf altijd ter ondersteuning als het nodig is.

Ontspanning

Creëer heel bewust ruimte in je agenda voor ontspanning, een momentje voor jezelf. Een lekker bad met magnesium kristallen (of warme douche), een yogales, lees een mooi boek of kijk een film die je graag wilt zien, of boek een klankschalenmassage. Iets waar jij ontspannen en blij van wordt.

Wees lief voor jezelf en fijne herfst!! Marjon

© Marjon Parmentier – Yogaworkz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *