Ja, ik wil een gratis proefles.

Myrna van Kemenade eigenaar & yogateacher Yogadreams

21 mei 2017 • Geen categorie

Voor De Yogakrant interviewde ik Myrna van Kemenade, yogadocente en eigenaar van Yogadreams in Zaandam. Vrijheid is voor Myrna groots goed en staat voor haar – na Liefde – op nummer 2. Vrijheid stroomt bij haar door alles heen en zal ze nooit loslaten, nog geen dag!

“Als ik in vrijheid kan leven dan voel ik dat ik in balans ben, zoals we in de yoga ‘in de flow’ noemen. Daaruit komen ook de mooiste en beste beslissingen.” Vandaar ook dat Myrna vrijheid altijd nastreeft. Op het moment dat ze het niet voelt, gaat ze bekijken wat ze daaraan kan doen.

Volg je hart, volg je dromen

Myrna van Kemenade YogadreamsHet volgen van je hart, en het leven leiden dat je wilt leiden, dat is ultieme vrijheid voor Myrna van Kemenade. Volgens haar kan op die manier jouw kracht naar buiten komen en de mooiste dingen ontstaan. “Voor mij is vrijheid dat je kunt doen wat je écht leuk vindt, waar je hart naar uitgaat. Dat je doet wat bij je past en waar je blij van wordt.’ Toen Myrna jaren geleden op een punt in haar leven kwam dat ze dat niet meer voelde, leidde juist yoga haar weer terug naar de vrijheid.
Lees hier het artikel in de opmaak van De Yogakrant, of lees hieronder verder…

 Van dans naar yoga

Van jongs af aan voelde ze de vrijheid in beweging en is dansen haar passie. Dat gevoel van vrij en creatief zijn, wilde ze omzetten in een beroep. Ze deed de dansacademie, werd professioneel danseres en trad onder andere op in diverse musicals van Joop van den Ende. Aanvankelijk was ze heel blij met wat ze bereikt had, maar na een tijd veranderde er iets. “De eerste maanden kon ik al mijn creativiteit kwijt in een nieuwe rol. Maar toen het elke avond hetzelfde werd en elke danspas vooraf vast stond, ging het me tegenstaan. Zelfs toen ik de hoofdrol had! Ik kreeg er letterlijk een knoop van in mijn maag. Ik voelde de passie voor dansen – mezelf vrij en creatief uiten – niet meer toen ik elke avond op dat toneel stond.” Dat was voor haar het punt dat er iets moest veranderen. Tijdens haar reis in Thailand kwam ze in aanraking met yoga en voelde dezelfde ervaring die ze als kind ook had. “Dit is fijn, ik mag weer doen wat mijn lichaam aangeeft. Voor mij was dit, tezamen met de knoop in mijn maag, een duidelijk signaal dat ik iets met yoga moest gaan doen. Van dans naar yoga voelde als een mooi verlengstuk, want het is beide een bewegingsvorm en bewustwording.”

Meer vrijheid door yoga

Myrna heeft gezien dat mensen door yoga meer vrijheid gaan ervaren. Dat ze dichter bij zichzelf komen te staan, en vanuit daar gaan leven op een manier die bij ze past. Zelf begon ze met een yogavorm die dichtbij dansen ligt en vond haar vrijheid terug in Asthanga.Myrna van Kemenade Yogadreams“Nu ervaar ik juist in Yin yoga de meeste vrijheid, vooral in de achterover buigingen waarbij ik ondersteund word door een bolster. Doordat ik hardloop en met mijn bedrijf erg mentaal bezig ben, vind ik de rust in de liggende twist.” Het 8-voudig pad in de yogafilosofie geeft haar niet zozeer vrijheid. “Ik ben altijd een beetje wars van regels, als ik iets moet, dan haak ik snel af.” Maar doordat ze tijdens haar yogabeoefening steeds meer dingen voelde en beleefde die vragen bij haar opriepen, ging ze de richtlijnen bestuderen en vielen de elementen op een plek. “Zo werkte het bij mij. Ik geloof heel sterk dat er niet één juiste vorm van yoga bestaat. Dat je uit yoga moet halen wat voor jou werkt, en dat is voor iedereen anders. Dat is voor mij vrijheid!”

Meer informatie over Myrna van Kemenade

© Marjon Parmentier – Yogaworkz

De Yogakrant, lente editie 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *