Ja, ik wil een gratis proefles.

En weg rugpijn… yoga werkt!

5 juni 2018 • Geen categorie

Vanmorgen privé yogales gegeven aan iemand die heel veel en onregelmatig werkt, en een keer in haar eigen omgeving (en op een voor haar geschikt tijdstip) yoga wil ervaren. Om in die setting eens te kijken of het wat voor haar is. Op zoek naar ontspanning en een betere ademhaling (i.v.m. astma en hyperventilatie) kwam ze bij mij terecht. Over rugpijn had ik haar nog niet gehoord.

Eerste yogales ever

Ik ben bij haar thuis en ze zit voor de allereerste keer op de yogamat. Zo zittend beginnen vindt ze wel een dingetje, want ze voelt dat ze last heeft van haar rug. Ze hangt altijd in haar onderrug, dat is ze zo gewend zegt ze. En nu we rechtop zitten voelt dat pijnlijk aan. Ze schrikt er een beetje van en kijkt me met verschrikte ogen aan, maar ik zeg dat het wel goed komt. Dat we gewoon rustig aan gaan beginnen.

En dat doen we. Ik laat haar eerst even bewust ‘landen’, even inchecken bij zichzelf. Kijken of ze kunt voelen hoe ze is op dit moment. Hoe haar lijft aanvoelt (soepel? stijf?). Hoe haar hoofd is (allemaal gedachtes? of rustig?). Of er misschien ook emoties, gevoelens aanwezig zijn. Over haar adem heb ik het even niet. Als je ‘problemen’ hebt met de ademhaling kan het heel confronterend en heftig zijn om meteen met die adem bezig te zijn. En dat kan dan juist averechts werken. Zodra ik voel en zie dat ze wat geland is, gaan we met houdingen beginnen.

Alles begint met de eerste stap

En het gaat als vanzelf. Ze vertrouwt me, volgt me. Het blijft bijzonder om zo 1-op-1 te zitten met iemand, en zeker als iemand voor de eerste keer yoga beoefent. Letterlijk en figuurlijk de eerste stap zet. Ik observeer, vertel en we gaan van de ene houding naar de andere. Niet te veel uitleggen, gewoon voelen en ervaren. En na een uur zie ik haar ontspannen liggen. Haar adem in de buik (wat voor haar heel bijzonder is!) en met een ontspannen gezicht.

 

Ik voel me dankbaar om haar zo te zien. En zeker ook wanneer we weer rechtop zitten en zij me blij en heel verbaasd aankijkt “Nouja zeg, mijn rugpijn is gewoon helemaal weg!

mijn rugpijn is gewoon helemaal weg!

Ik glimlach en ben blij voor haar dat ze zo blij is. De eerste stap is gezet…
Ik zeg Namasté!

Marjon

© Marjon Parmentier – Yogaworkz

Een reactie op “En weg rugpijn… yoga werkt!

  1. Rosemarijn schreef:

    Wat mooi Marjon!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *