Ja, ik wil een gratis proefles.

Yin yoga niet zo leuk als de vrijdag les!

23 mei 2016 • Geen categorie

Op maandagochtend heb ik een groepje dat echt specifiek voor de Yin yoga komt. De meesten zijn ‘Yin fan’. En weer een groep die alleen naar de les op vrijdag komt, Relax Flow/Stress relief les. Daarnaast zijn er ook leden die beide lessen fijn vinden en die kiezen op basis van hun agenda.

Er zijn ook nieuwe mensen die proeflessen doen. Ze beginnen met Yin, want die rustige vorm (vooral liggende en zittende houdingen, waarbij je juist de spieren ontspant) lijkt ze erg lekker. En ze vinden het ook een hele fijne les. Op mijn aanraden proberen ze wel beide type lessen uit als het ze lukt.

En dan komt het…

“Die vrijdagles vind ik eigenlijk veel leuker!”

Steevast antwoord ik glimlachend met: ‘Dat begrijp ik!’. Vanmorgen hoorde ik deze weer. Vlak voordat ik de les wil starten, maar ik begrijp het volkomen!

We houden van beweging

De Relax flow / Stress relief les, is een yogales met meer beweging. Een reeks van houdingen die in elkaar over vloeien (flow) waarbij je spanning leert loslaten en ook kracht opbouwt. Ook al is het rustig, het is toch Yang, beweging, actie en daar houden we vaak van. Elke houding houd je een paar ademhalingen aan en dan ga je naar de volgende. Met andere woorden ‘net tegen de tijd dat je het moeilijk krijgt, mag je uit de houding’. En natuurlijk is dat leuker!  We willen het immers niet moeilijk hebben.

En niet dat Yin moeilijk is. Sterker nog, de houdingen an sich zijn eenvoudiger. Maar omdat je een paar minuten in een houding zit/ligt, kun je jezelf wel tegenkomen inderdaad. En dat kan van alles zijn

Verveling, voor als de houding voor jou ‘makkelijk’ is. Dan duren een paar minuten ineens heel erg lang. Of de ‘ik-vind-dit-echt-niet-fijn-mag-ik-er-al-uit’ gedachte als de houding juist intens voor je is. Of de ‘ik-lig-zo-lekker-nooit-meer-naar-huis!

Overigens wordt deze laatste meestal als prettig ervaren 😉 Alleen probeer je de yogamindset te trainen en niet zo te ‘labelen’ wat je niet fijn of heerlijk vindt, dat je pijn en plezier als zijnde gelijk verdraagt (Tapas) en dat je gelijkmoedigheid (Santosha) traint. Een gevoel is een gevoel, dit is wat het is voor dit moment, en straks is het weer anders. Adem in, adem uit.

Monkey mind

Maargoed. Gedachten en gevoelens schieten soms al naar boven voordat je het weet, als een aap die van tak naar tak springt. Omdat je niet van te voren weet, welke het gaat worden, kom je jezelf dus soms tegen in een Yin yogales. En dat heb je in die vrijdagles niet zo, want de ‘ik-vind-dit-echt-niet-fijn’ houd je meestal wel een paar ademhalingen vol en dan ben je alweer verlost 😉 Dus begrijpen doe ik het zeker!

Yang (beweging, actie) is ook wat we meestal gewend zijn. We rennen fysiek en mentaal continu heen en weer.

We rennen van werk naar huis, of eerst langs school om een kind op te halen, dan naar een sportles of iets anders etc. Tussendoor checken we van alles. De telefoon, het nieuws, Facebook, instagram, twitter, of een andere-app-waar-je-echt-niet-meer-zonder-kan. We rennen fysiek en mentaal eigenlijk continu heen en weer.

Yin yoga als verslaving

We zijn het gewoon niet meer zo gewend om een tijd stil te staan bij iets, laatst staan stil zitten of liggen. En dan in 1 houding. Een paar minuten lang. Al je spieren ontspannen. Niets checken, niet bewegen, gewoon stil en alleen maar ademhalen en focussen op je lichaam.

En dan komt het, dan leer je ineens jezelf en je lichaam kennen! Je wordt weer in contact gebracht met je lichaam, je gevoel. Je leert je grenzen ontdekken, je leert hoe je je ademhaling kunt gebruiken in situaties en hoe deze verlichting en focus brengt. Je dieperliggende (bind)weefsel (waar je met andere yogavormen/sporten niet bij komt!!), je banden en gewrichten maak je weer zacht en soepel. Energiebanen die opengaan en vaak voel je de energie gewoon stromen. En dan de beloning wanneer je weer heel langzaam uit de houding mag komen. En voordat je het weet, ben je verslaafd… Wat dan weer niet zo yoga is 😉

Namasté

Marjon

Leer jezelf en je lichaam kennen door Yin yoga. Je leert weer luisteren naar jezelf. Je maakt opnieuw contact met jezelf en met jouw lichaam. Je maakt je bindweefsel weer zacht en je banden en gewrichten soepel. De energie gaat weer stromen! Ook proberen? Elke maandag 10:00 – 11:15 uur in Hoofddorp-Floriande.

Ik wil een gratis les!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *