Ja, ik wil een gratis proefles.

Yoga voor alle leeftijden

29 februari 2016 • Geen categorie

Bananasana yoga door YogaworkzYoga kan voor iedereen werken, dat blijkt wel weer! Vandaag een oudere dame op de mat en ze deed het super goed. Ze stapte de studio binnen en zei dat we contact hadden gehad. Haar naam (Bep) deed me in ons e-mailcontact al vermoeden dat ze geen 30 was ; )) maar een dame op hoge leeftijd had ik niet verwacht. Super leuk! Ze heeft jaren aan yoga gedaan en wilde het weer eens proberen.

Na de les zaten we met z’n zessen aan de thee en zei ze dat ze Yin yoga wel een uitdaging vindt. Ze vond het best moeilijk. En dat begrijp ik heel goed. Ze heeft vroeger heel veel hatha yoga gedaan waarbij je 3-5 ademhalingen in een houding blijft. En dat is wel even wat anders dan 3-5 minuten in 1 houding blijven. Ik vond het zo stoer van haar dat ze het toch gedaan heeft, zeker omdat haar dochter had gezegd ‘is toch niets voor jou mam!’. Maar ze wilde het zelf ervaren en kwam daarom voor een gratis eerste les. Ze deed heel erg goed mee en totaal niet onder voor een ander. Ze vroeg na afloop wel of ‘haar leeftijd geen probleem voor mij was’ omdat de gemiddelde leeftijd vandaag rond de 47 jaar was. Verbaasd als ik was, zei ik ‘nee, yoga werkt voor iedereen. Ik kijk niet naar leeftijd, maar naar wat een lichaam wel of niet kan.’ Ik geef ook les bij Yogadreams in Zaandam waar ik een groep heb waarbij de oudste eind 60 is en de jongste nog geen 30. Ze was zichtbaar opgelucht omdat ze nog graag de 3 proeflessen wil proberen.

Yoga werkt voor jong en oud

Zoveel voldoening voelde ik na de les! De een heeft fibromyalgie (waar ik zelf jaren lang mee heb lopen worstelen, en nog steeds gevoelig voor ben), de ander had erg last van haar rug, weer een ander zit met een knieprobleem en dus vandaag ook een oudere dame. En iedereen kon de les meedoen! Op haar eigen manier.

Een kussentje hier en een opgerold dekentje daar. Ik loop rond om te observeren hoe de lichamen en de houdingen eruit zien, of iedereen zich kan ontspannen in de houding. Want DAT is waar het om gaat bij Yin yoga. Volledig stil en ontspannen in een houding blijven, en dat een paar minuten lang. Dan ga je voorbij de spieren en kom je bij het dieperliggende weefsel (o.a. bindweefsel) dat je zo zacht en soepel maakt. Dan met volledig aandacht bij je ademhaling blijven en voelen wat er in je lichaam gebeurt. Zo leer je je lichaam (en je geest) kennen en herken je ook je grenzen. En Yin kan soms in het begin een beetje wennen zijn inderdaad.

De beloning is enorm!

Eigenlijk zou je het zo’n 3 lessen moeten proberen, voordat je echt weet hoe je het vindt. Want je lichaam gaat het herkennen, ‘weet’ wat de bedoeling is en dan kun je je wat makkelijker overgeven aan een houding, ook als deze niet zo prettig aanvoelt. En de beloning na zo’n houding is enorm. Want hoe fijn is het om na een paar minuten in een houding te blijven, er weer uit te mogen! Je kunt de energie echt door je lichaam voelen stromen.

Je wordt diep van binnen steeds soepeler en dat is precies wat ik terug krijg van mijn mensen. Vandaag zei iemand dat ze eindelijk gewoon in kleermakerszit kan zitten, dat kon ze in het begin niet. Ze had zo’n last van haar knie en vaak moest ik haar stutten met kussentjes of een deken. Hoe bijzonder is het dat ze nu al, na slechts 4 lessen, al zo’n verbetering ervaart. Ik word daar echt heel erg blij van en voel me dan zo dankbaar dat ik dit doe. Dat ik dit mag doorgeven en mensen er zoveel profijt van hebben. Yoga is my life, love my life!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *