Ja, ik wil een gratis proefles.

Doe jij elke dag yoga?

2 maart 2018 • Geen categorie

Deze vraag krijg ik regelmatig voor of het na het lesgeven “Doe jij dan echt elke dag yoga?”. Ja, ik doe elke dag aan yoga. Betekent dit dat ik dan elke dag 1,5 uur op mijn mat sta? Nee. Ik heb net als ieder ander van die dagen en weken waarin je denkt hoe ga ik het allemaal doen? Lesgeven, yogastudio runnen, ander werk, thuis alles draaiende houden, dochtertje en extra dingen op haar school, yoga en 2 x per week trainen zodat ik het fysiek ook allemaal volhoud. Dat is bij elkaar al voldoende om de 7 dagen per week mee te vullen. Dat heeft toch iedereen?!

Yoga in daily life

Dus in die periodes heb ik niet elke dag de tijd voor een volledige yogapractise op de mat. Maar in die wervelwind van alle dag neem ik wel de tijd voor yoga. De ene keer is dat wel om 6:00 ‘s ochtends op de yogamat staan, de andere keer is dat een paar houdingen tussendoor, en weer een andere keer alleen met volledige aandacht ademen in de onderbuik en de stilte in mezelf opzoeken. Of heel mindful dat kopje koffie drinken. Heel bewust met eten en drinken omgaan. Er zijn momenten waarin het wat makkelijker en momenten dat het wat lastiger gaat. Maar altijd vind ik mijn weg. Door de bewustwording vind ik weer de balans. En dat is precies wat yoga mij brengt.

Pas toen ik yoga ging beoefenen, werd ik écht sterker en flexibeler

Voordat ik reumatische klachten kreeg, heb ik altijd gevolleybald. Heerlijke sport! Toen dat niet meer ging, ben ik in de sportschool gaan trainen. Ook lekker. Heerlijk vind ik het om te trainen, bezig te zijn met het lichaam. Het sterker te maken, conditie op te bouwen. Maar pas toen ik yoga ging beoefenen, werd ik écht sterker en flexibeler. Fysiek en mentaal. Yoga bracht mij bewustwording. Doordat ik beter leerde voelen en daardoor wist wat ik nodig had, kon ik ook meer aan. Ik ging zelfs weer hardlopen. Ik hardlopen, met mijn lijf?! Dat was ondenkbaar! Maar het ging, letterlijk stap voor stap. En nu loop ik elke week hard. Het hoeft niet altijd heel ver te zijn, maar wel regelmatig. Ook als ik er geen zin in heb. Ik zeg dan tegen mezelf ‘niet over nadenken Mar, gewoon schoenen aan en doen’. En het werkt.

Ons hoofd bemoeit zich overal mee!

Fysiek, mentaal en emotioneel lichaam

Met yoga leer je dat je verschillende lichamen hebt: o.a. fysiek, mentaal en emotioneel. Het verschil voelen tussen je mentale lichaam en je fysieke lichaam. Die continue gedachten die dingen vaak lastig maken. Zoals “het is te koud om te hardlopen, er staat eigenlijk best veel wind. Ik ben te moe om vroeg mijn bed uit te gaan voor yoga. Ik ga niet naar de les, ik heb al zo’n drukke week”. Allemaal legitieme gedachten en gevoelens om eigenlijk te maskeren dat we ‘gewoon geen zin hebben’. Het fysieke lichaam dat meestal veel meer kan hebben, die het nodig heeft om te bewegen. Mijn teacher Sonia zei ook vaak “Ons hoofd bemoeit zich overal mee!”.

yoga in HoofddorpDat is wat ik leerde toen ik yoga ging beoefenen. En ik ging 1 keer per week. Ook als ik moe was, of pijn in mijn rug had, als ik geen zin had, of als ik zoveel aan mijn hoofd had en overmand was door emoties. Ik ging. En ik leerde dat yoga helpt om al die dingen te transformeren. Natuurlijk als ik fysieke klachten had, deed ik alleen mee wat lukte en bleef binnen mijn grenzen. Maar meestal voelde mijn rug na de les veel beter aan. En ik merkte dat emoties komen en gaan. Ik leerde mezelf te observeren en kreeg meer zelfvertrouwen. De asana’s (yogahoudingen) openden mijn lijf en verwijderden blokkades (waarvan ik zelf geen weet had). Ik leerde dat ik altijd kon terugkeren naar mijn adem, dat ik de ontspanning in een houding kon vinden. En dat ik zo weer in balans kwam. Yoga bracht me weer naar mezelf. Ik merkte dat yoga gewoon werkt. Of je nou man of vrouw bent, lang of klein, oud of jong, heel lenig of juist stijf, slank of juist vol, iedereen kan yoga beoefenen. En dat vind ik nou juist zo mooi!

Creëer een moment om bij jezelf te komen

En natuurlijk vind ik het heerlijk nu het kindervakantie is en ik minder werk, dat ik elke ochtend meteen de mat op stap en de tijd heb voor een langere practise. Zo fijn om zo de dag te starten. Mijn lichaam is geopend, voelt soepeler en zachter aan en ik ga met een bepaalde rust de dag in. Maar ook als er letterlijk minder tijd is, creëer een moment voor jezelf waarin je weer bij jezelf komt. Soms zijn een paar houdingen al genoeg! Of breng heel bewust de adem in de buik. Leg die telefoon een tijdje weg, staar een minuutje naar de blauw lucht of wat dan ook. Als je alleen al elke keer dat je met je boodschappen in de rij bij de kassa staat heel bewust ademt in de buik, zul je al verschil merken!

Marjon

Yogaworkz – yogales in Hoofddorp
  1. doe elke dag 1 balansoefening waarbij je de rust zoekt in jezelf en de adem
  2. adem heel bewust in de onderbuik als je in de rij van de kassa staat
  3. glimlach tijdens je bezigheden gedurende de dag, zo blijf je binnen je grenzen
  4. als je merkt dat je maar door en doorgaat, zeg tegen jezelf STOP en haal heel bewust een paar keer adem, waarbij je wat langer uitademt.
  5. sluit de dag af met een liggende Twist voor het slapengaan (kan ook in bed)
  6. Relax, calm down your mind, smile and be happy!

Een reactie op “Doe jij elke dag yoga?

  1. Ursula schreef:

    Wauw Marjon wat een mooi verhaal. Dit komt echt bij me binnen. Ik zal dit nog zeker vaker lezen om mezelf weer even wakker te schudden zodat ik wat beter voor mezelf zorg. Hier heb ik echt wat aan. Thanks ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *